Tutorial Patchwork si quilting - Grand Finale

Am intarziat tare mult cu acest tutorial. Long story short... am pierdut pozele facute initial, asa ca m-am apucat sa mai fac un quilt (aproape) la fel  ca sa am imagini coerente :D.

Booon, ramasesem la topul pentru quilt care era finalizat urmand sa trecem la partea dirty, si anume maltlasarea. Pe care daca nu o faci cu atentie si rabdare, poate fi chiar greoaie  -- cu cat e mai mare quiltul, cu atat matlasarea este mai anevoioasa. Dar, cu rabdare, respectand cateva etape esentiale, devine din ce in ce mai usor.

Sa incepem!

Ai nevoie de:


  • material pentru dos - care trebuie sa fie cam cu 5 cm pe fiecare latura mai mare decat topul.

  • vatelina- sa aiba cam aceeasi dimensiune cu dosul

  • scotch de hartie

  • ace de siguranta - cat mai multe!

  • piciorusul de matlasat


Pasul 1 - Pregatirea

Pregateste materialul pe care il vei folsi pentru dos. Poate fi o bucata intreaga de material sau poti sa adaugi elemente de patchwork - dupa gusturi, posibilitati si chef.  Materialul trebuie sa fie bine calcat, intins pe o suprafata plana si destul de mare (in cazul meu parchetul din living). Folosind scotch de hartie il "ancorezi" bine de pardoseala, ca in imaginea de mai jos :)  Incepi de la un colt si, netezind permanent cu mana, acoperi toate laturile.

Peste dos vii si pui vatelina. Daca e din bumbac o poti calca putin inainte, la temperatura mica.



Iar apoi, peste vatelina pui topul

Netezesti bine-bine cu mana si prinzi cele 3 straturi cu ace de siguranta. cu cat mai multe, cu atat mai bine, dar macar din 10 in 10 cm.

Ca sa fie mai usor de mutat tot quiltul in masina de cusut, il rulezi dinspre laterale inpre mijloc, lasand libera doar partea de unde vei incepe matlasarea (pe undeva pe la mijloc)



Pasul 2 - Matlasarea

La masina de cusut...! Inainte de a incepe ai grija sa ai vrei 2-3 bobine "pline" cu ata si 1-2 papiote pregatite. Este foarte frustrant sa ti se termine ata cand ti-e lumea mai draga. De asemenea, e bine sa schimbi acul cu unul nou.

Ca sa setezi tensiunea atei si lungimea pasului e bine sa faci cateva incercari pe o bucata mica de vatelina + material, pana o gasesti setarea potrivita. In cazul masinii mele lungimea pasului este pe maxim, iar tensiunea pe 7. Dar fiecare masina are setarile ei si trebuie nimerite alea corecte. Nu de alta, dar e al naibii de greu sa descosi cusatura de matlasare.

Matlasarea se face mereu incepand din mijloc inspre laterale, pentru ca in timpul coaserii materialele se deplaseaza cu cativa mm, chiar cm, caz in care poti intodeauna sa tai din rezervele laterale.

Eu matlasez cu linii paralele pe langa cusatura de imbinare a topului. Cat de dese...? In cazul acestui quilt am matlasat pe langa fiecare cusatura, dar poti sa get as crazy as you  want. Matlasarea are farmecul ei si poate face quiltul mai frumos. Uneori cand lucrez quilturi mai mari, folosesc manusi (de gradinarit, cumparate de la Brico) pentru ca au aderenta si ma ajuta cand trag de quilt prin masina de cusut -- btw, cam faci muschi de la maltsat :D De asemenea, in timpul matlasarii, trebuie sa ridici de quilt si sa il ajuti sa intre in masina de cusut. Astfel vei avea cusaturile egale si tot procesul devine mai usor.

Dupa ce ai teminat de matlasat, indrepti quiltul urmarind latura topului, pregatind astfel quiltul de atasarea bordurii.





Pasul 3 - Bordura

Pentru atasarea bordurii, nu pot descrie amanuntit, pentru ca intodeauna o atasez urmand pas cu pas tutorialul acesta de la CrazyMomQuilts. Care este foarte explicit si te va ajuta mai mult decat as face-o eu :)

Pasul 4 - Poze!!!

Acum ca ai terminat quiltul, fa-i cateva poze frumoase si lauda-te la toti cunoscutii si internetul. Nu e o treaba usoara quiltingul asta, dar e tare-tare frumos :)

Daca aveti nevoie de ajutor sau daca nu am explicat suficient de clar, stiti unde ma gasiti :)

Later edit: pozele finale ale quiltului :)



Spor la cusut,

Elena

Opinii la Tutorial Patchwork si quilting - Grand Finale

corry spune
Pai si poza cu paturica terminata unde e? :)
Elena Radu spune
m-a apucat modestia pe final si am zis sa nu ma mai laud :D
zorzo spune
Foarte frumoase lucrusoarele facute de tine! Dar am si eu o intrebare: de unde achizitionezi materialele astea atat de frumoase?
Elena Radu spune
multumesc :) materialele astea frumoase, le poti gasi pe www.fabrix.ro, magazinul pe al carui blog te afli :)
CrisD spune
Daca o sa ai vreodata timp, chef, spatiu etc, poate faci si niste ateliere practice...eu m-as inscrie, de fapt ma inscriu de pe acum :))) Fireste, pot invata pe de rost sfaturile scrise de tine dar cred ca o experienta practica e mai eficienta.
Spor la treaba, Elena!
P.S. Materialele mi se par fantastice. :)
Elena Radu spune
Este o idee pe care o rumeg / coc de ceva timp si sper sa se intample intr-un viitor cat mai apropiat. Ma bucur sa aflu ca sunt doritori :)
Multumesc frumos si ma bucur mult ca iti plac materialele :)
Anda spune
Buna Elena! te felicit ptr tot! materialele sunt superbe drept ptr care o sa imi fac masuratorile necesare si o sa comand ceva ptr camera baiatului meu :). Ar mai fi ceva...quilt precum cel facut de tine nu faci cumva si la comanda?:D
Zile creative!
Pistruiovitch spune
Este foarte frumos quiltul, foarte frumoasă combinația textilă. Vreau și eu să cos unul de ceva vreme, dar am tot amânat...
Elena Radu spune
e mai greu cu inceputul, ca dupa aceea nu te mai opresti :) succes
fry-fometescu mirela spune
Multumesc pt frumusetea lucrurilor vàzute aici! As vrea sà stiu dacà se pot face ateliere pt a face un patchwork,datele ???

s-au dacà se poate face o comandà sau mai multe? Eu pregàtesc un congres si as vrea sà stiu dacà am as putea comanda niste sacose-posete cu imprimeu ( dinozaurii, bird's song, sau clopoteii-làmpioarele) pt femei si un fel de genti pt bàrbati ( bicicletele),sortulete sau patchworkuri, draperii, huse pt fotolii pt canapele etc!
Elena Radu spune
multumim frumos. v-am raspuns pe mesageria de la Facebook

Ultimile articole

Vrei sa stii cand avem noutati? Aboneaza-te la newsletter-ul nostru.
  Produsul a fost adaugat in cos