Tutorial Patchwork si Quilting - episodul 2

Daca episodul 1 a fost despre materialele necesare, deja trecem la lucruri mai serioase si cam esentiale pentru quilting si patchwork. Avem asa:

1. Rezerva de coasere

In America (unde quiltingul e deja arta si de unde importam noi materialele astea frumoase :D) se foloseste rezerva de coasere de 1/4", dar cum noi functionam in metri si centimetri, si pentru usurinta calculului, vom avea o rezerva de coasere de 0.75 cm. Aproximativ distanta de la ac si pana la marginea piciorusului. E important sa pastrezi peste tot aceeasi rezerva si, de asemenea, sa aliniezi bine peticele inainte sa le cosi (ca sa fii sigura ca nu aluneca, prinde-le cu bolduri). Daca ai cusaturi/rezerve inegale, iti vor crea probleme la asamblarea blocurilor pentru ca nu le vei putea potrivi exact. Acum nu sta nimeni sa masoare cu sublerul, dar ideea e ca daca nu esti atenta lucrurile may shift pretty ugly.

Cel mai bine este sa ai un reper pe masina de cusut - fie gradatiile de langa piciorus, fie atasezi un limitator magnetic sau cel mai simplu, ai grija cand cosi ca marginea materialelor de patchwork si quilting sa fie perfect aliniata cu marginea piciorusului.

Rezerva de coasere este importanta si pentru a calcula dimensiunile unui quilt. Daca vrei sa ai un quilt din patratele de 10x 10 cm finit, trebuie sa le tai de 11.5 x 11.5 cm

2. Descalcat

Dupa ce cosi fiecare peticel, trebuie sa descalci. In cazul in care ai spatiu mare de lucru si poti tine langa tine fierul de calcat, e perfect. Daca nu, nu trebuie sa te ridici de 1000 de ori, poti sa le descalci cu unghia si calci cu fierul dupa ce ai teminat de asamblat tot blocul (va trebui sa iti faci manichiura dupa ceea, in mod si-gur). Descalca spre materialul inchis la culoare, si ai grija sa fie toate cusaturile descalcate in aceeasi directie.



3. Matlasare

Matlasarea este cea care tine quiltul adunat. Si care pe langa functia practica, are si o functie estetica, pentru ca adauga frumusete quiltului si pune in valoare materialele folosite.

Walking foot de care ziceam in postul anterior ajuta la matlasarea cu linii paralele sau diagonale - drepte, oricum :D. Daca il folosesti, ai grija ca atunci cand matlasezi pe langa cusaturi, sa prinzi si rezerva de coasere de pe dedesubt (cea pe care am descalcat-o la punctul 1. In felul asta nu mai exista riscul sa se destrame quiltul cu timpul)

Diana a adaugat la lista anterioara si piciorusul free motion cu care poti crea modele mai elaborate, poti face cercuri, inimioare, stelute frunzulite, ce vrei. Depinde de cata rabdare, imaginatie si abilitati cu masina de cusut ai. Cam asa arata quilturile matlasate cu free motion.

Mie mi-e frica de el, am incercat si m-am lasat pagubasa. Necesita skills pe care nu le am inca :D. Dar incearca pe bucatele mai mici, si poate ai mai mult succes decat mine.

Ar mai fi si matlasarea de mana care se face cu acul, ata si degetarul (duuh!) Mai ai nevoie si de un gherghef in care sa prinzi strans zona pe care matlasezi. Aici nu pot ajuta cu sfaturi, pentru ca urasc sa cos de mana, ma ustura degetele ingrozitor si nu inteleg de ce sa cos de mana cand am masina. Dar, daca iti face placere si ai mai mult timp, poti adauga accente frumoase cu matlasarea de mana.

 


Credeti ca ar mai fi ceva de adaugat?

Opinii la Tutorial Patchwork si Quilting - episodul 2

Ruc spune
Servus Elena, imi place foarte mult cum explici si ma bucur ca am dat de tutorialele tale. Rar am gasit ceva asa de la obiect si de clar explicat. Un singur lucru nu am inteles, din cauza matematicii: tinand cont ca rezerva de coasere e 0.75 cm, de ce daca vreau sa am un quilt din patratele de 10x 10 cm finit, trebuie sa le tai de 11.5 x 11.5 cm??? Pls help. Merci. R
Elena Radu spune
Ma bucur mult ca e de ajutor ce scriu eu pe aici :) Patratul se taie de 11.5 cm pentru ca dupa ce se scade rezerva de coasere de pe toate laturile sa ramana de 10 cm. Astfel: 0.75 in dreapta + 0.75 in stanga = 1.5 cm iar 11.5 cm - 1.5 cm = 10 cm :) La fel si pentru sus si jos.
Daca nu iti iese sau te blochezi pe parcurs, scrie-mi si voi incerca sa te ajut, atat cat stiu :)
Elena
Cimpoeru Laura spune
Buna seara, am si eu o intrebare: Se prinde fiecare patratel al fetei in cu vatelina si un patratel care va reprezenta dosul sau se cos toate patratelele care ar forma fata, dupa care se coase cu vatelina si dosul?
Elena Radu spune
Buna Laura,
intai cosi impreuna toate patratelele care formeaza fata si apoi faci "sandvish-ul" format din fata+vatelina+dosul

Ultimile articole

Vrei sa stii cand avem noutati? Aboneaza-te la newsletter-ul nostru.
  Produsul a fost adaugat in cos