Tutorial Patchwork si Quilting - episodul 1

Am chiulit cam mult de pe blog, mai mult sau mai putin motivat. Ca sa ma scot, incep o serie de posturi cu tips and trick pentru patchwork si quilting, care vor culmina cu un tutorial pentru quiltul cu biciclete :)

Si pentru ca am vazut ca se ajunge pe blogul Fabrix prin  cautari de genul “cum se lucreaza sau cum se coase un quilt” am zis sa pun si eu in scris ce stiu. Nu sunt nici pe departe vreo experta, sunt inca incepatoare dar, pentru ca m-am lovit de multe lucruri de cand am inceput, ma gandesc ca poate v-ar ajuta experienta si experimentele mele.  Plec de la premiza ca stie toata lumea ce e un quilt (paturica / cuvertura facuta din trei straturi  - fata realizata din petice de materiale cusute intre ele, vatelina la mijloc si dosul – care se matlaseaza intre ele) asa ca trecem direct la ce ne trebuie ca sa ne apucam de lucru.

Asadar, ingredientele sunt:


  • Masina de cusut - nu trebuie sa fie vreo complicatenie ultra-high-tech, o masina casnica, care sa stie cateva cusaturi de baza e suficienta. Masinile special create pentru quilting sunt foarte scumpe; in cazul in care planifici sa traiesti din asta si ai pe hartie un business plan cu o amortizare si un profit decent, go for it. Daca nu, basic e absolut suficient.

 


  • Piciorus – e aici déjà ne complicam putin. Pentru a coase peticelele intre ele, piciorusul de baza al masinii de cusut este destul de bun, insa in momentul in care treci la matlasat ai nevoie de walking foot. Si oricat ai crede ca se poate si fara, ei bine nu se poate. Si va spun asta din experienta! Abia dupa ce matlasezi cu walking foot iti dai seama ca ce ai facut inainte nu era matlasat, ci un chin teribil, cu rezultate nu foarte reusite :) (cel putin in cazul meu)

 


  • Plansa, cutter si rigla – daca planifici sa te apuci de patchwork si quilting iti trebuiesc mu-sai! Chiar si pentru alte proiecte de cusut o sa vezi cat de misto sunt, cat timp economisesti si ce acuratete ai. In patchwork este foarte important sa tai dimensiunile cat mai précis, astfel incat sa obtii imbinari exacte. Eu folosesc acest set, mi-as dori o plansa mare, mare, dar inca nu am ajuns la un nivel care sa merite o asa achizitie. Cu rigla, e o alta poveste. La noi pe piata se gasesc mai mult rigle Olfa, dar eu prefer marca Omnigrid – au gradatiile mai bune, mai vizibile. Asa ca mi-am luat o rigla de 15 x 30 de cm care imi este suficienta pentru cat lucrez eu.

 


  • Accesorii si consumabile: foarfeca, ace si ata. Ata este de preferat sa fie din bumbac, oricum trebuie sa fie ata de calitate. Pana acum un an credeam ca ata e ata, si gata. Dar cand am vazut ca ata ieftina se topeste cand o calc cu fierul, am inteles inca o data de ce in anumite situatii diferenta de prêt este justificata.

 


  • MATERIALE PENTRU PATCHWORK


    Materialele pe care le pregatiti pentru patchwork trebuie sa fie din bumbac 100%, neelastic si toate trebuie sa aiba aceeasi textura / grosime. Altfel se vor comporta diferit la spalat si in timp. Pentru dos se poate alege si un flanel (cred ca pe la noi se cheama finet…) care chiar face quiltul mai pufos.  Cate culori sa fie, ce imprimeuri si cum le alegeti deja tine de gusturile fiecareia, si aici nu ma mai bag… Oricum, ideal ar fi sa fie vreo 4 materiale cu imprimeuri coordonate si vreo 2 uni-uri. Dar, cum va place voua e cel mai frumos :)


Cam asta zic eu ca sunt lucrurile esentiale in quilting si patchwork, sau cel putin cele fara de care eu nu pot lucra. Daca voi mai stiti si altele sau daca aveti intrebari, bring it on!

Spor la cusut!

Opinii la Tutorial Patchwork si Quilting - episodul 1

diana spune
As mai adauga ca daca nu vrei sa matlasezi cu linii drepte e la fel de musai :D nevoie de un free motion foot :)
stan maria spune
multumesc,de toate informatiile care le dati.Un hobby, care da multa satisfactie. Sper sa reusesc sa fac si eu ,cu multa rabdare si sper sa fac o pasiune pentru patchwork,quilting. Maria

Ultimile articole

Vrei sa stii cand avem noutati? Aboneaza-te la newsletter-ul nostru.
  Produsul a fost adaugat in cos